Mükemmel Liderler Bir Harekete Nasıl İlham Verirler

mukemmel-liderler-bir-harekete-nasil-ilham-verirler-simon-sinek

#VIDEO #Mentorlar #Girişimciler #TED

Simon Sinek, “Altın Çember” adını verdiği basit bir fikir ile bazı liderlerin ve şirketlerin diğerlerinden daha başarılı olmasının nedenlerini anlatıyor: İnsanlar “ne” yaptığınızı değil, “neden” yaptığınızı satın alırlar. İlham veren liderler ve organizasyonlar, yaptıklarını “neden” yaptıklarını belirterek iletişim kurarlar.

Video ve sizin için hazırladığımız özet bilgiler :

Video, liderlik ve ilham konusunu “Altın Çember” kavramı üzerinden açıklıyor:

“Neden, Nasıl ve Ne?” Simon Sinek’e göre, tüm büyük liderler ve ilham verici organizasyonlar, bu üç soruyu tersine çevirerek yanıtlarlar: Ne yaptıklarını değil, neden yaptıklarını vurgularlar. Çoğu insan veya kuruluş “ne” yaptıklarını ve “nasıl” yaptıklarını bilir, ancak çok azı “neden” yaptığını bilir.

Sinek, Apple, Martin Luther King ve Wright kardeşler gibi örneklerle, bu liderlerin ve organizasyonların diğerlerinden farklı olarak “neden”le başladıklarını ve bu nedenle başarılı olduklarını anlatır.

Mentora Mesaj

Mentor olarak, liderlere ve girişimcilere “neden” sorusunun önemini vurgulayın.

İnsanları motive eden ve sürdürülebilir bir başarı sağlayan liderlik, sadece ne yapıldığını değil, neden yapıldığını net bir şekilde ifade etmeye dayanır.

Mentinize, yaptıkları işlerin altında yatan amacı netleştirmeleri için rehberlik edin.

Girişimciye Mesaj

Bir girişimci olarak, ürünleriniz veya hizmetlerinizin teknik özelliklerinden ziyade, neden yaptığınızın altını çizin.

İnsanlar, ürünlerinizi veya hizmetlerinizi “neden” yaptığınızı anlamalıdır. Bu yaklaşım, müşterilerinizin ve çalışanlarınızın size olan bağlılığını artırır ve daha güçlü bir marka yaratmanıza yardımcı olur.

Altın Çember” modeline göre, ilham veren liderler ve organizasyonlar, mesajlarını ve değerlerini en içten dışa doğru (neden, nasıl, ne) aktarırlar.

Bu da insanların duygusal beyinlerine, yani karar verme ve davranış kontrolüyle ilgili bölgeye hitap eder. Böylece insanlar, sadece rasyonel düşünceyle değil, aynı zamanda duygusal bir bağ ile hareket ederler.

Sinek, Wright kardeşlerin uçuşun sırlarını çözmesindeki başarıyı, onların para ve ünden ziyade bir amaca olan bağlılıklarına bağlar.

Ayrıca, “yeniliklerin yayılma yasası”nı ele alarak, erken benimseyenlerin neden önemli olduğunu ve kitle pazarında kabul görmenin ancak bir dönüm noktasına ulaşıldığında gerçekleşebileceğini açıklar.

Sinek, liderlerin ve girişimcilerin “neden” ile başlamaları gerektiğini ve böylece kendileriyle aynı inançları paylaşan insanları çekeceklerini savunur.


Derleyen
Serkan Kağan Çelik


Liderlik ettiğiniz veya üzerinde çalıştığınız projelerde, insanların “NEDEN?” sizinle birlikte bir yola çıkmak isteyecekleri konusunda net misiniz?


Yorum olarak cevaplayabilir, WhatsApp mesajı gönderebilir veya sayfanın en altındaki Hızlı İletişim formundan bize ulaşabilirsiniz.

  1. Gülsüm Gülnaz Gültekin avatarı

    İçindeki insana inanan ve yaşama değer katmayı seçen sağlam bir grubun bana eşlik edeceği ve ben bu dünyadan gittikten sonra da bu misyonu sürdüreceklerinden eminim. Ben de daha öncekilerin yaktığı ışığı taşıyorum Toros dağlarında…

    NEDEN insan olduk? Neden bir taş, kuş, çekirge, ağaç, balık, sürüngen değil de insan? Simon Sinek’in anlattığı beyin insan türüne neden verildi?

    Ve çocuklarımızı, gençlerimizi, aileleri, toplumları tehdit eden küreselleşme, tüketim kültürü ideolojisi, kendi ekosistemine yabancılaşma, dijital bağımlılık, küresel-toplumsal-aile içi şiddet, çevre sorunları ile NASIL başa çıkabiliriz? Ben bu süreçte nasıl bir katkı sağlarım yaşama?

    Simon Sinek’in anlattığı gibi beynin; sevgi, güven, şefkat, merhamet, adalet, sadakat gibi hisleri, insani değerleri yönetmekten sorumlu bölümlerini harekete geçirmek için NELER yapabiliriz?

    Bu ve benzeri soruları çok uzun yıllardır kendime, iş ve özel yaşamımdaki insanlara sora sora buraya geldim. Herkes konuşuyor, pek çok insan biliyor, birçoğu eleştirip şikâyet ediyor ancak çok azı yolu tıkayan kayayı kaldırmak için harekete geçiyordu. Harekete geçtim ve eşimin desteğiyle bir ekolojik yörük köyü kurdum. O desteği olmazdı.

    POZİTİFKÖY’ü neden yaptım?

    Çünkü başka DÜNYA yok! İnsan türü uzaya çıktı, belki günün birinde başka gezegenlerde yaşamak mümkün olabilir ancak bu, milyonlarca yıldır yaşama ev sahipliği yapan Dünyamızdan vazgeçmemizi gerektirmez.

    İçinde yaşadığımız ekosistemi koruyup geliştirmenin (Ekosistem: Dünya, çevre, toplum, okul, aile ve diğerleri) önemine ve iş birliği yaparsak bunun mümkün olduğuna tüm benliğiyle inanarak, manevi ve maddi sermayesini ortaya koymuş 60 yaşında güzel bir kadına yol arkadaşlığı edecek sevgi dolu anneler, büyükanneler, babalar, büyükbabalar, öğretmenler ve diğerleri var bir yerlerde… Bazıları henüz haberdar olmadılar belki ama sayıları her geçen gün artıyor.

    Anaokulu çocukları kompost üreten solucanlarımızı ellerine alıp okşadığında ve onlara teşekkür ettiklerinde, bir dede torunuyla toprağı eşip sebze fidesini gömdüğünde, bir öğretmen öğrencilerine Pozitifköy’deki yanmış çam ağacının mektubunu okuduğunda, çocuklar sıkıldık deyip cep telefonu için ebeveynlerini taciz etmediklerinde ve gerçek oyunlar oynarken neşeyle “hayatımın en güzel günü” dediklerinde; meditasyon, şifa, yoga ya da inziva için gelen grupların güneşi selamlama anına tanıklık ederken, aile sistem dizilimlerinde gözyaşları sel olduğunda… Yaşamak, insan olmak çok anlamlı hale geliyor.

    İnanıyorum, tüm kalbimle… Geleceksin, geleceksiniz, gelecekler… Dünyayı daha iyi bir yer haline getirme niyeti ve sorumluluğuyla altın çemberin içinde buluşacağız ve birlikte neler mümkün olduğunu deneyimleyeceğiz hep birlikte Kaptırıp gitmişim, uzun olmuş. Sabrınız için teşekkürler.

  2. Özlem Bala Şimşek avatarı

    Evet ben de netim. “Neden biz” sorusunu fiziksel görüşmelerde açıklıyorum ancak sosyal medya hesaplarımda da buna daha çok vurgu yapmam gerektiğini anladım.

  3. Şeyma Kılıç avatarı
    Şeyma Kılıç

    Evet. Son derece netim.
    Projelerimizde ışığın sadece görsel etkisini değil, biyolojik, psikolojik ve fiziksel sağlık açısından etkilerini de irdeleyerek, sağlıklı aydınlatılmış mekanlar yaratmayı hedefliyoruz.

  4. Reyhan Tamer avatarı
    Reyhan Tamer

    Evet netim Çünkü bu soruda proje öncesi çok defa kendime sordum. Verdiğim cevaplar doğrultusunda kendimi geliştiriyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir