Hackathon Mentorluğunda Etkili Olmanın Anahtarı

Hackathon Mentorlugu

#Mentorlarİçin #Girişimcilik #GrupMentorluk #HackathonMentorluğu

Hackathonlarda mentorluk yaparken, ekiplerin enerjisi ve heyecanı yüksek olacaktır. Mentor olarak bu enerjiyi doğru yönlendirmek, ekiplerin potansiyellerini en üst düzeye çıkarmalarına yardımcı olacaktır.

Tıpkı girişimcilik programlarındaki gibi proje ekipleri / girişimler mentorlardan sadece tecrübe paylaşımı değil, detaylı bilgi, tavsiye ve yönlendirme almaya eğilimlidir.

Çok dile getirilmese de bu tarz programlarda ekipler bir mentorlara danışman gibi bolca soru sormaya isteklidirler. Bu durum mentorluk.com.tr’de detaylıca açıkladığımız Mentor Nedir? yazısıyla biraz çelişiyor gibi görünebilir. Bunun nedeni aslında hackathon ve girişimcilik programlarında “uzmanlar, danışmanlar, rehberler, antrenörler” yerine “mentorlar” tabirinin kullanılmasıdır.

Hackathon, belirli bir süre içerisinde programcıların, tasarımcıların ve diğer uzmanların bir araya gelerek yeni fikirler ve projeler geliştirdiği yoğun çalışma etkinliğidir.

*Hackathon Nedir?

Bu Yazıdan Öğrenecekleriniz:

Bir mentor olarak hackathon gibi etkinliklerde proje ekipleri ile nasıl iletişim kuracağınızı ve nasıl hazırlanmak gerektiğini bu yazıda paylaşıyoruz.

Tabi ki her mentor tecrübesi ve bilgi birikimi ile hackathonda yarışan ekiplere kendi tarzı ile destek vermesi doğaldır.

Mentorluk, menti veya ekip üyelerinin gelişimine odaklanan özel bir süreçtir. Mentorlar, kendi deneyimlerini ve hikayelerini paylaşarak mentiye ilham verebilirler. Ancak bu paylaşımların dengeli olması önemlidir.

Mentorun konudan bazen odaktan uzaklaşıp çok fazla kendinden ve yaptıklarından bahsetmesi , bazen ekip üyelerinin kendi ihtiyaçlarına odaklanmalarını gölgeleyebilir. Olumsuz deneyimlerin aşırı paylaşılması da menti üzerinde istenmeyen bir etki yaratabilir.

.Sonuçta, mentorluk sürecinin kalbi, mentinin gelişimine yönelik samimi ve yapıcı bir yaklaşımdır.

Biz de konuyu daha fazla uzatmayalım : ) Hackathonlarda mentorluk için araştığımız ipuçlarını bir kaç maddede aşağıda kısaca özetliyoruz. Eğer siz de deneyimleriniz ile bu yazıyı geliştirmek isterseniz lütfen bize ulaşın.

📘 Bilgi ve Tecrübe Paylaşımı

Mentorun ilgi alanı ile ilgili teknik konularda ve iş dünyasındaki trendler hakkında bilgili ve tecrübeli olması beklenir. Ekiplerin karşılaştığı zorluklara kendi alanında çözüm önerileri sunabilmesi veya yorum yapabilmesi yardımcı olur.

💪 Motivasyona Destek Vermek

Ekiplerin motivasyonunu yüksek tutmalı, zorlandıkları anlarda onları desteklemeli ve ilerlemeleri için teşvik etmelidir. Bu en önemli konulardan biridir.

💡 Yaratıcılığı / Yenilikçiliği Teşvik Etme:

Mentor, ekipleri yenilikçi ve yaratıcı çözümler üretmeye teşvik etmelidir. Standart çözüm yollarının dışına çıkmaktan çekinmemeleri için onlar cesaret vermelidir.

⚖️ Dengeli Zaman Ayırma ve Tarafsızlık

Mentor, eğer hackathon boyunca birden fazla ekip ile görüşecekse tüm ekiplere eşit mesafede durmalı ve tarafsız olmalıdır. Her ekibe eşit zaman ayırmalı ve önyargısız geri bildirimde bulunmalıdır.

👂 Dinleme Becerisi

Mentor, ekiplerin fikirlerini ve sorunlarını dikkatlice dinlemeli, onları anlamalıdır. Ekiplerin/mentilerin kendilerini çekinmeden ifade edebilmesi için onlara gerekli rahatlığı hissettirmesi harika olur.

📝 Geri Bildirim:

Yapıcı ve objektif geri bildirimlerde bulunarak ekiplerin projelerini geliştirmelerine yardımcı olmalıdır. Geri bildirim verirken 3 konuyu kılavuz olarak kullanabilirsiniz.

👍 OBJEKTİFLİK : Mentor, geri bildirim verirken kişisel önyargılardan uzak durmalı ve durumu tarafsız bir perspektiften değerlendirmelidir.

👍 YAPICILIK : Eleştiriler sunulurken, ekip üyelerini motive edecek ve onları daha iyiye yönlendirecek yapıcı önerilerde bulunulmalıdır.

👍 EMPATİ : Mentor, ekip üyelerinin perspektiflerini anlamaya çalışmalı ve geri bildirimlerini onların duygularını ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak sunmalıdır.


Eğer bir ekip ile sadece bir kez görüşme yapacaksanız :

Hackathon mentorluğu ve girişimcilik

Önceden projeleri hakkında bilgi alarak hazırlıklı gelmeye çalışın. Görüşme sırasında aktif dinleme yaparak, objektif geri bildirimlerde bulunmalı ve ekip üyelerini motive etmelisiniz. Bunlara yukarıda da değinmiştik.

Görüşmenin sonunda, sonraki adımlar için net bir eylem planı oluşturmaları için ekibe sorularınız ile destek verin ve ekip üyelerinden aldığınız geri bildirimleri değerlendirin.

Hackathonlarda mentorluk yapma deneyiminiz oldu mu ?

Eğer evet ise lütfen Cevaplayın.

Bu yazı siz paylaşacaklarınızla daha iyi bir hale gelecek!

1- Hackathon’lara mentor olarak katıldığınızda yaşadığınız ilginç bir anınızı paylaşabilir misiniz?

2- Sizi ne bir hackathon’da mentorluk yapmaya teşvik ediyor?


Yorum olarak cevaplayabilir, WhatsApp mesajı gönderebilir veya sayfanın en altındaki Hızlı İletişim formundan bize ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir